TEKNOLOJİNİN İŞ DÜNYASINA ETKİSİ
Herhalde hiç birimiz teknolojinin hızla gelişip akıl almaz boyutlara ulaşarak yaşamımızı bir hayli kolaylaştırdığını inkar edemeyiz. Kimilerine göre teknolojinin bu kadar gelişip insan hayatının odağına yerleşmesi olumlu kabul görürken, eski kuşak kişilerin özellikle içerisinde yer aldığı, başka bir kesim ise teknolojinin hayatımızın her alanına bu kadar girmesini olumlu bulmuyor. Aslına bakarsanız bende her şeyin fazlası zarar mantığı ile hareket ederek, teknoloji tutkumuza bir yerde dur diyebilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Teknoloji; yaşamımızı kolaylaştırıyor, zaman tasarrufu yapmamıza olanak sağlıyor, maliyet avantajı bile sağlıyor. Bunula birlikte çevremizle olan ikili ilişkilerimizin bozulmasına sebep olabiliyor, hareket kabiliyetimizi kullanmamızı en aza indirgemekle birlikte buna bağlı rahatsızlıklarımızın ortaya çıkmasına sebep oluyor. Zaman tasarrufu sağladığı gibi zaman kaybına da yol açıyor.
Sanayi devrimi ile birlikte endüstride, insan gücünün yerini makinalara bırakmaya başlamasıyla birlikte bugün günümüze kadar gelen teknolojinin belki de ilk adımları atılıyordu. Teknoloji bu kadar gelişmeden önce acaba iş dünyası nasıl hareket ediyordu. Çalışanlar açısından veya işverenler açısından hiç düşündünüz mü ?
İnsan Kaynakları Departmanında çalıştığım mesai arkadaşım ile teknoloji üzerine konuşurken bundan yaklaşık 10-15 yıl önce teknolojinin durumu ve bugün iş dünyası için ne kadar önemli olduğunu aynı zamanda tehlikeli bir duruma geldiğini bir fiil anladım. Birkaç örnek vermek gerekirse bundan 10-15 yıl önce sigorta işe giriş bildirgesi yapmak için bu bildirgeyi elle düzenleyip, SGK’ ya erken saatlerde gidip sıra alarak ilgili memura verip gerekli işlemi yapmasını beklemek gerekiyormuş. Ve tabi aynı şekilde sigortalı işten ayrılış bildirgesi içinde. Böylece bir aylık mesailerinin yarısı SGK ‘da geçermiş. Nasıl bir zaman israfı değil mi, İş dünyası bugün e-posta uygulaması sayesinde en önemli konuları bile dakikalar içerisinde birbiri ile iletişime geçerek çözüyorken, yıllar önce günlerce mektup beklerlermiş. İşlerin hızlı çözülmesi, zaman israfının önlenmesi, şirketlerin çalışanlarını daha verimli kullanabilecek zamana sahip olmaları gibi birtakım avantajlar getirmişse de teknoloji birde bardağın diğer tarafı var.
Teknolojinin getirdiği avantajlar olduğu gibi birçok dezavantajı da var. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte özellikle beyaz yakalı ofis personelleri mesai saatlerinin nerdeyse tümünü masalarından kalkmadan geçirerek işlerini halledebiliyorlar. Belirli bir zaman sonra bu hareketsizlik çeşitli rahatsızlıklara yol açabiliyor. Ya da ellerinin altında internet gibi bir nimete sahip oldukları için, atıl zamanlarını internette geçirmeleri mümkün olabiliyor. İş dünyasındaki sirkülasyonun sebebini hiç merak ettiniz mi? Onun sebebi de teknoloji. İnsanlar bugün mevcut işlerinden memnun değillerse herhangi bir zaman ayırmadan gerek evlerinden, gerekse işyerlerinden teknolojinin önümüze getirdiği kariyer portalları sayesinde iş başvuruları yaparak kolayca iş değiştirebiliyorlar. Bu da bence günümüzün en önemli sorunlarından biri olan kurumsal aidiyet sorununu açık bir şekilde anlatıyor.
Sonuç olarak teknoloji iş dünyasında olumlu ya da olumsuz tartışılamayacak derecede etkili. İlerleyen dönemlerde de etkili olmaya devam edecek. Neden, nasıl, ama diye tartışmak yerine fazlada ipin ucunu kaçırmadan teknolojiye uyum sağlamaya çalışmalıyız.