STAJINIZI ÇÖPE ATMAYIN
Staj Nedir?
Staj: eğitim kurumlarında almış olduğunuz teorik bilgiyi pratiğe dönüştürmek için alanınıza uygun bir şirkette çalışmanız gereken belirli bir süre olarak tanımlanabilir. Bu süre zarfında şirketlerin size ücret ödemek gibi bir yükümlülüğü olmamakla birlikte sigortanız eğitim gördüğünüz kurum tarafından ödenir. Böylece siz şirketler açısından sıfır maliyetli bir çalışan anlamına gelirsiniz.
Stajın Önemi
Birçok öğrenci arkadaşım staj konusunu ciddiye almıyor. Bir zamanlar benimde almadığım gibi. Böylece staj konusunu son dakikaya bırakarak, kendi alanları ya da farklı bir sektörde faaliyet gösteren bir şirkette veya alakasız bir departmanda sadece okuldan mezun olabilmek için yapmaları gereken stajı, mesleki olarak kendilerine bir şey katmadan geçiriyorlar. Aslında onlara da hak vermek gerekiyor. Vizeler, Finaller derken göz açıp kapayana kadar staj zamanı gelmiş oluyor. Bazı öğrenci arkadaşlarım ise çok daha rahat. Onlar staj yapma gayretine hiç girmiyorlar. Herhangi bir şirkete gidip staj dosyasını imzalatıp okula teslim ediyorlar. Stajlarını çöpe attıklarının farkında olmadan!
Öğrenci arkadaşlarım iş hayatından uzak oldukları için okudukları bölümü bitirdiklerinde, ülkenin en önemli şirketlerinin onları beklediğini düşünüyor olabilirler. Ancak durum hiçte öyle değil. Eğer tecrübeniz yoksa ki yeni mezun oldunuz için yok. Size sunulan staj imkanını da kullanmayıp, stajınızı çöpe attıysanız uzun bir dönemi iş arayarak geçirebilirsiniz.
Mezun olduktan sonra başvuracağınız şirketlere iş tecrübeleriniz olarak staj yaptığınız şirketi ve başta yöneticiniz olmak üzere oradaki çalışanları referans gösterebilirsiniz. Ya da staj yaptığınız şirkete iş başvurusunda bulunabilirsiniz. Sizi işe alması en yüksek şirket yeni bir mezun olarak staj yaptığınız şirket olacaktır. Belki de staj yaptığınız şirketin bağlantıları sayesinde başka bir şirkette işe başlama şansınız olacak.
Stajyerlerle Tavsiyeler
Staja başlamadan önce, gerek danışman öğretmeniniz gerekse çevreniz tarafından bir takım tavsiye adı altında yanlışlar size aktarılıyor. Bu sebeple bende bu tabuları yıkmak amacı ile stajyerlere tavsiyeler adı altında bir takım noktalara değineceğim.
1- Staj yaptığınız süreyi dikkate alın, bu süre zarfında size belirtilen mesai saatlerine uyun ve kesinlikle geç kalmamaya çalışın.
2- Sürekli sorun, araştırın ve konuşun. Karşınızdaki kişiler işe aç olduğunuzun farkına varsın.
3- İş ayırt etmeksizin size gösterilen her işi yapın. Sağlam iş ilişkileri ve dostluklar kazanmaya çalışın
4- Tertip ve düzen önemli. Bu noktada şirketin kılık kıyafet yönetmeliğine uygun, kurumsal kimliğinizi bozmayacak kıyafetleri tercih edin.
5- Özellikle danışman öğretmenlerin, kimseye çay taşımayın. Siz çaycı değilsiniz stajyersiniz gibi bir takım nasihatları varmış. Ben buna katılmıyorum tabi ki çaycı değilsiniz ama kendinizi bir şirkete kabul ettirmek, iyi bir izlenim bırakmak için ara sıra bir çay sürprizi hatta yanında atıştırmalık bir şeyler ikram etmeniz ilerde çok işinize yarayabilir.
6- Bizim öğrencilik zamanımızda bir laf vardı ‘bütün staj zamanı boyunca fotokopi çekmek’ diye. Fotokopi çekmek, iş hayatının içinde olmazsa olmaz bir şey. Bu nedenle ben fotokopi çekmem benim işim değil diye saplantılara girmeyin. Bugün üst düzey yöneticiler bile iş akışlarının bir parçası olarak fotokopi çekmek zorunda kalıyor.
Sonuç olarak, bu makale ile stajınızı çöpe atmamanız için stajın önemine değinmeye çalıştım. Mezun olduktan sonra sizi bekleyen zor hayat koşulları ile baş edebilmeniz için iş dünyasına bir yerden başlamanız gerekecek. Bu ilk adım çöpe atmadığınız ve doğru kullandığınız takdirde staj olabilir.