REKLAMIN İYİSİ DE KÖTÜSÜ DE OLUR
Reklamın iyisi kötüsü olur mu? Bir ürünün tanıtımını ilginç bir şekilde yaparak, potansiyel müşterilerin bilinçaltına olumlu mesajlar göndererek satın alma eylemini harekete geçiren davranışlar başarılı diyebileceğimiz iyi reklamlar kategorisine girer. Peki kötü reklamlar nasıl olur? Kim, neden kötü reklam yapar? Kötü reklamlar nasıl olur da başarılı olur?
Reklamların Satın Alma Davranışlarına Olan Etkisi
Geçmiş yıllarda ürün çeşitliliği bu kadar fazla değilken, insanlar ihtiyacı oldukları ürünleri satın alma konusunda daha kolay karar veriyorken, teknolojinin gelişmesiyle birlikte reklamların tüketiciler üzerindeki etkisi artış göstermiştir. Sosyal medyanın neredeyse hayatımızın her alanına girmesiyle birlikte tüketici davranışları da değişiklik göstermiştir. Aslında bu davranışların değişmesinin asıl sebebi, reklam kültürünün değişikliğe uğramış olmasıdır. Ürün çeşitliliğinin artması ile birlikte markalar kendi ürünlerinin özellikleri, avantajları, fiyatı gibi konularda çeşitli tanıtımlarla aynı reklamı yapıp, müşteri bilinçaltına satın alma eylemini harekete geçirmek için olumlu mesajlar göndermesi, potansiyel müşterilerde kafa karışıklığına sebep olacak, satın alma eyleminin gerçekleşmesi süresi uzayacaktır. Potansiyel müşteriler de bu süre zarfında araştırmalarına devam edip satın alma eylemini gerçekleştirecek yeni mesajlar aramaya başlayacaklardır.
Reklamın Kötüsü Daha Başarılı Olabilir
Sosyal medyanın insan hayatının içine fazlası ile girmesinden sonra, markalarda bu alanlara kayıp ürünlerinin reklamlarını bu mecralarda yapmaya başlamıştır. Yeni nesil reklamcılık ile birlikte insanlar iyi ürünü değil, kötü ürünü bulmaya çalışmakta böylece karar aşamasında kötü ürünü tercihleri arasından çıkartarak, iyi ürüne daha kolay ulaşmaktadırlar.
Kim Ürününün Kötü Reklamını Yapar?
Ürünlerini satmak için daha fazla insanı etkilemek zorunda kalan şirketler, bunun için ilgi çekici mesajlar ile birlikte iyi reklam yapmak zorundayken, kim ürününün kötü reklamını yapmak ister dediğinizi duyar gibiyim. Hiçbir satıcı ürünün kötü özelliklerinden veya rakiplerinin ürünlerinin iyi özelliklerinden bahsetmez. Asıl reklamı bu ürünleri kullanmış olan insanlar yapar. Böylece insanların yaptığı yorumlar, diğer potansiyel alıcıları daha çok etkiler. Sosyal medyanın hayatımızın içine bu kadar girmesi ile birlikte diğer kullanıcı yorumlarına ulaşmak günümüzde hiç de zor değildir.
Kişisel Reklam Hikayem
Konu ile ilgili başımdan geçen şu olayı anlatmak isterim. Yaklaşık 3 yıldır Avea’nın faturalı hattını kullanıyorum. Temmuz ayında taahütümün bitmesi sonucu taahütümü uzatmak üzere müşteri temsilcisini aradım. Kullanmış olduğum aynı paket üzerinden taahhüt işlemlerimi gerçekleştirmek istedim. ( 10000 SMS, 1000 Dakika, 2GB internet sonrası hız düşümlü ) Müşteri temsilcisi, kullandığım paketin devamının olmadığını beni aynı özellikte farklı bir pakete geçirebileceğini söyledi. Bir önceki paketim için 50 TL ödüyorken, yeni paketimde 59 TL ödeyecektim. Geçiş işlemim tamamlandıktan sonra kullanımıma devam ettim. Telefonuma bir akşam, internet kotamı aşmam sebebiyle faturama ekstra 30 TL eklendiğini ve internet kullanımımın durdurulduğuna dair bir mesaj geldi. O an anladım. İnternet paketimin 2Gb sonrası hız düşümlü olmadığını. Bunun üzerine hemen müşteri temsilcisini arayarak şikayette bulundum. 2 gün içerisinde gerekli incelemelerin ardından bildirimde bulunacaklarını belirttiler. 2 gün sonunda kendileri bildirimde bulunmadıkları için tekrar aramak zorunda kaldım. Bağlandığım müşteri temsilcisi, sistemde herhangi bir şikayetiniz gözükmüyor. Şimdi talebinizi oluşturuyorum diye bir karşılık verdi. Bunun üzerine yeni bir şikayet talebi oluşturmak istemediğimi, 2Gb kullanım sonrası hız düşümlü bir tarifeye geçiş yapmak istediğimi ve ay içinde tarifem dışında ekstra olarak faturama yansıtılacak tutarı ödemek istemediğimi, aksi takdirde hattımı kapatacağımı söyledim. Beni telefonda bir süre beklettikten sonra, bana yaklaşık 45 TL değerinde ( 10.000 SMS, 1000 Dakika ve 4 GB İnternet) tarifesini sundu. Bende ilgili tarifeye geçebileceğimi ancak bunun için tek şartımın ay içinde tarifem dışında ekstra gelecek olan internet kullanım ücretimi ödemeyeceğimi yineledim. Yine uzun bir sessizliğin ardından müşteri temsilcisi, bunun için herhangi bir şey yapamayacaklarını, bunun sorumlusunun AVEA değil benim taahhüt yenileme işlemimi yaparken yanlış bilgilendirmede bulunan müşteri temsilcisi olduğunu söyledi. Bence kendisinin de daha sonra düşündüğünde, akıl sır erdiremeyeceği talihsiz bir açıklama yapmış oldu. Bunun sonucunda Avea hattımı kapatarak, numaramı başka bir operatöre taşıma işlemini gerçekleştirdim.
Günümüzde ayakta kalabilecek şirketler kaliteli ve maliyeti düşük ürün ve hizmetler sunmak dışında müşteri ilişkileri yönetimini de bir o kadar ciddiye almak zorundalar. Aksi takdirde yok olma tehlikesi ile karşı karşıyalar. Özellikle müşteri elde tutma işlemine dayanak oluşturmak amacı ile müşteri memnuniyeti konusuna daha çok eğilmek zorundalar. Avea gibi kurumsal bir şirket, yapılan hatayı bir çalışanına mal ederek bu işin üstünü kapatamaz. Sonuçta benim belirli bir bedel ödeyerek hizmet aldığım kurum AVEA ve beni yönlendiren müşteri temsilcisi o kurumun bir çalışanı.
Kişisel reklam hikayem başlığı altında ben bir reklam yaptım ve internette bu yazı, belki yıllar sonra dahi silinmeden kalacak. Şimdi bu reklam iyi mi kötü mü? Tüketici davranışlarınıza nasıl etki edecek? Kararı size bırakıyorum.