Realist Olun Hayalleriniz Yıkılmasın

25.07.2015 19:38

    Heyecanlı bir bekleyişin ardından bir üniversite tercihleri daha yapıldı ve sonuçlar açıklandı. öncelikle İstediği üniversite ve bölümü kazanan tüm arkadaşları tebrik ederim. yerleşemeyen arkadaşlarda üzülmeden, gücenmeden çalışmaya devam etsinler. Ek tercih döneminde de şanslarının olabileceğini hatırlatmak isterim.

    Bu makaleyi yazmamdaki amaç ise yakalanmak istenen başarının tek adresinin bir üniversiteye yerleşmek ve herhangi bir bölümden mezun olunması gerektiğine inanan arkadaşların algısını değiştirmek ve onlara farklı bir bakış açısı kazandırmaktan ibaret.  Aslında bu algı bize küçüklükten beri oku, üniversiteyi kazan, memur olup sıcak ortamlarda çalış gibi nasihatlar ile bilinç altımıza ailemiz ya da çevremiz tarafından işlendi. Ve şimdi rahat, huzurlu ve mutlu bir yaşamın anahtarının inşa edilmiş tonlarca ağırlığa sahip,  birçoğunun ticarethane olarak işletildiği, beton yığınlarının içinde arıyoruz. Bu yazdığım satırlardan üniversiteye gitmek gereksiz, zaman kaybı diye bir algı oluşmasını istemem.  Peki siz hayallerini kurduğunuz hayatın kapılarını açacak olan anahtarın hiç kendi cebinizde olabileceğini düşündünüz mü ?

    

  Bugün birçok üniversite adayı herhangi bir üniversiteden, herhangi bir programdan mezun olduğunda binlerle TL kazanabilecekleri ülkenin en elit şirketlerinde en gözde pozisyonların kendilerini beklediği hayalleri içerisindeler tıpkı üniversite yıllarında benimde hayallerini kurduğum gibi. Günümüzde üniversite diploması sahibi olmak istenen koşullardan sadece bir tanesi olup şirketler sizin diplomanızdan çok kişisel gelişimiz için neler yaptığınızla ilgileniyor. Okuduğunuz bölümde hangi dersler vardı, siz programı kaçıncı sırada bitirdiniz, diploma notunuz kaç gibi konularla ilgilenmiyorlar. Tamamen bu süre zarfında kendinizi farkı yetkinliklere donatmalısınız yoksa dışarda işsiz olarak dolaşan bir üniversite mezunu, sürücü kursunda eğitmenlik yapan bir kimya mühendisi, veya kolileme yapan bir muhasebe mezunu olmaya adaysınız. Bu verdiğim örnekler fiili olarak gördüğüm, tanıştığım kişilerdir. Hepsinin ortak özelliği ise 4 yıl boyunca kendilerine koydukları hedefin sadece üniversite diplomasına sahip olmaktan geçmesi.  Kişisel gelişim ve farklı yetkinliklere sahip olmak mezun olduktan sonra rekabet gücünüzü arttıracak olup sizi sahip olduğunuz mesleğin aranan kişisi yapabilir,

    Kişisel Gelişim İçin Neler Yapılmalı ?

    İşe en başından yani üniversite tercih aşamasından başlayalım. Başkalarının size şu bölümü yaz, ilerde çok iyi paralar kazanır rahat edersin gibi söylemleri ile hareket etmeyin. Bu söylemleri dikkate alarak hareket eder ve ilerleyen yıllarda mutsuz olursanız başkalarını suçlamak yerine lütfen kendinizi suçlayın. Tercih aşamasında istediğiniz bölümleri bir kağıda yazın ve bu işi yapan profesyonellerle ilgilendiğiniz bölümler hakkında sohbet etmeye çalışın,  günümüzde bunu yapmanız internet sayesinde çok kolay ayrıca tercih döneminde üniversite standlarında ilgili bölüm danışmanları ile fikir alışverişinde bulunmanız hiç zor değil. Üniversite eğitimine başladıktan sonra mesleğiniz ile ilgili iş ilanlarını takip edin, hayalini kurduğunuz pozisyonla ilgili hangi yetkinlikler isteniyor, üniversite eğitiminiz süresince bu yetkinlikleri edinmeye çalışın. Üniversitenizdeki gerek mesleğiniz ile ilgili, gerekse kişisel gelişimle ilgili seminerlere, sertifikalı eğitim programlarına katılın. Yabancı dil eğitimini öncelikler arasına alın. Üniversitede bir proje grubuna veya sivil toplum kuruluşuna üye olarak, projelerde aktif roller üstlenin. Üniversiteniz tarafından tamamlamanızı istenen stajı hafife almayın. Günümüzde staj konusu o kadar önemli bir hale geld ki büyük şirketler alacakları stajyerleri birçok yazılı ve sözlü mülakattan geçirdikten sonra bünyesine katıyor. Buradaki amaç ilerleyen yıllarda sizleri bünyesine katmak, siz onlar için potansiyel bir işgücüsünüz lütfen sizde onları potansiyel bir işveren olarak kabul ederek kendinizi gösterin ve kalıcı olmaya çalışın. Zira mezun olduktan sonraki başvuracağınız ilk şirket ve sizi işe alması en muhtemel şirket stajınızı yaptığınız şirket olacaktır. Yukarıda kişisel gelişiminiz ile ilgili yapmanız gereken şeyler ne kadar doğruysa bu ülkede maalesef torpil hadisesinin olması da o kadar doğru bu yüzden çevrenizi geniş tutun ve çevreniz ile ilgili iletişime önem verin çünkü hangi fırsatın nereden, nasıl geleceğini asla bilemezsiniz.    

                Sonuç olarak kendinizi nasıl geliştirirseniz geliştirin iş tecrübesi sıfır biri olarak üniversiteden mezun olacaksınız, bu yüzden binlerce TL maaşla üst düzey pozisyonlarda işe başlamayı beklemeyin.  Mezun olduktan sonra pozisyonunuzla ilgili en alt kademeden ve asgari ücretle bile size iş teklifi yapmaları olasılıklar arasında böyle bir teklife burun kıvırmadan önce mantıklı bir şekilde düşünün. Tecrübe kazanmak için bir yerden başlamanız lazım eğer kararlı ve azimli bir şekilde kendinizi sürekli geliştirmeye ve eğitime açık tutarsanız, birazda sabır gösterirseniz hayallerinizi gerçekleştirememeniz için bir sebep göremiyorum.