NASIL CV HAZIRLANIR

02.07.2015 21:46

 

Cv kısaca sizi tanıtan bir yazı ya da özgeçmiş olarak tanımlanabilir. Mutlaka duymuşsunuz veya başınıza gelmiştir ki bir pozisyon için iş başvurusu yaptığınızda sizden Cv’nizi bırakmanızı ve değerlendirmeye alacaklarını söylerler.  Kariyer portallarının artmasıyla birlikte adaylar bu portallarda gerekli bilgilerini doldurduktan sonra  sistem cv’ yi otomatik oluşturmaktadır.

 

 

                CV Hazırlamaya Nerden Başlayacağız ?

                Cv Hazırlamaya kişisel bilgilerinizden başlayın fazla özel bilgilere girmeden adı, soyadı, e-mail adresi, İkamet adresi, Telefon numarası bilgileri yeterli olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken ayrıntı mutlaka size ulaşabilecekleri bir telefon numarası yazın, eşinizin dostunuzun telefonunu paylaşmayın, e-mail adresiniz mümkünse adınız soyadınızdan oluşsun. Örnek: Mugeata@hotmail.com gibi. Sosyal hayatta kullandğınız sıra dışı e-mail adreslerini Cv’lerinize yazmayın. Örnek: Tehlikeli-cocuk@gmail.com  kendinizi bir işveren yerine koyun şirketinizde tehlikeli birini ister misiniz? İkametgah adresinizi açık ve doğru bir şekilde yazmanız, şirketin sizi servis güzergahlarını göz önünde bulundurarak mülakata davet edeceği için önemli.   Cv’nizin sağ üst kısmına mutlaka yüzünüzü cepheden gösteren bir vesikalık resim yerleştirin.

                Sıra geldi eğitim bilgilerimizi oluşturmaya ters kronolojik sıra ile yani son okulumuzdan ilk okulumuza doğru eğitim bilgilerimizi belirteceğiz. Okulları isimleri ile birlikte, bölümleri,  devam tarihleri ve mezuniyet dereceleri ile birlikte yazacağız. En son olarak lise bilgilerinizi yazmanız yeterli ilkokul bilgilerinizi yazmanıza gerek yok.

                Şimdi sertifika ve kurs bilgilerinizi oluşturmaya geldi, bu bilgileri oluştururken eğitim bilgilerinizi oluşturduğunuz gibi ters kronolojik sıra ile devam tarihlerini mutlaka yazıyoruz, kurs veya sertifika programının içeriği ile ilgili birkaç cümle yazabilirsiniz. Buraya kadar belirttiğimiz konuları oluştururken tamamen doğru bilgilerden oluşmasına özen gösterin Mülakatta temel amaç gelen adayla cv’nin aynı kişi olup olmadığını ölçmektir. Bu sebeple çok spesifik sorular yönlendirebilirler. Bir örnek vermek gerekirse daha önce  çalıştığım İK uzmanlarından biri bir iş görüşmesinde adayın kurs bilgileri üzerinden sohbet gerçekleştiriyor. Ancak davranışlarından şüphelenip mevcut işinden neden ayrılmak istediğini soruyor. Aday Autocad programı sertifikasına sahip olduğunu ancak şirketinin kendisini başka görevlerde kullandığı için mutsuz olduğunu anlatıyor şüpheye düşen iK uzmanı referans araştırmasında adayın şirketini arayıp yöneticisi ile görüşüyor adayın autocad programını kullanma gibi bir yetkinliğinin olmadığını buna rağmen yeni terfi aldığını söylüyorlar dolayısı ile aday doğru bilgi vermediği, dürüst davranmadığı için iş başvurusu İK uzmanı tarafından reddediliyor. Bunun gibi bir çok örnek verebiliriz.

                Geldik cv’nin belkide en önemli kısmına iş tecrübeleri bölümü bu bilgileri oluştururken yine ters kronolojik sıra ile şirket adı, göreviniz,  devam tarihleriniz, net maaşınız ve ayrılma sebebiniz gibi bölümleri doldurmanız gerekecek.  Bu bilgileri de doğru bir şekilde doldurmanız gerekecek çünkü referans araştırmasında şirketler artık referans gösterilen kişiyi değil önceki çalışılan şirketleri arayarak referans alıyorlar. Referanslardan gelen bilgi ile sizden gelen bilgi uyuşmadığı sürece bilin ki iş başvurunuz kabul olmayacaktır.

                Cv’nizin sonunda ise eğitim veya iş hayatında katılmış olduğunuz projeler, aldığınız ödüller ve dernek veya vakıf üyelikleriniz ile ilgili bilgileri belirtebilirsiniz. Ayrıca hobileriniz, talep ettiğiniz ücret ve referans bilgilerinizi oluşturmalısınız. Referans olarak belirttiğiniz kişileri mutlaka önceden bilgilendiriniz.