MÜZİK İLE SIFIR MALİYETLİ MOTİVASYON
İş hayatında, motivasyon yönetiminin olmazsa olmaz bir etken olduğunu düşünen biri olarak, önce kendi kendime sonra da size soruyorum. Şirketinizde çalışırken ne kadar verimli çalışıyorsunuz? Ya da verimli bir iş ortaya koymak için gereken motivasyona sahip misiniz?
Son dönemlerde mutlu ve verimli çalışanlar yaratmak kurumların imajı, ürün ve hizmet kalitesi açısından önemli bir konu haline dönüştü. Ancak özellikle kurumsallaşma yoluna yeni girmiş şirketler, motive olmuş verimli çalışanlar yaratmanın hala ekonomik etkenlerden geçtiğine inanıyor. Daha çok ver, daha çok motive olsunlar ama nereye kadar? Ekonomi derslerinde işlenen ilk konu genel olarak şöyle başlar; ‘ Dünya kaynakları sınırlı, insan ihtiyaçları sınırsızdır.’ Şimdi bunu çalıştığınız şirket açısından düşünün. Sizin ihtiyaçlarınız sınırsız, şirket kaynakları sınırlı.
Örnek olarak 2000 TL maaş alan bir satış sorumlusu düşünün. Satış performansı düşmüş ve yönetim onun motivasyonunu artırmak ve verimli hale getirmek için maaşına zam yapmayı uygun görmüş. Bu zam örnekteki satış sorumlumuzun mutlaka motivasyonunu arttıracaktır. Ancak bu motivasyon ne kadar sürecek? Satış sorumlumuzun geliri arttıkça harcamaları da artacak ve kısa zaman içerisinde daha fazla ücret talep eder hale dönüşecektir. Burada ekonomik etkenlerin kalıcı ve sürekli bir motivasyon unsuru yaratmadığına değinmek istiyorum.
Peki şirketler bir işyeri yerine bir yaşam alanı yaratmayı düşünürler mi? Dünya üzerinde Google, Facebook gibi şirketler bunu başarmış ve birçok kişinin hayali bu şirketlerde çalışabilmek. Herhalde Türkiye’ de böyle bir örnek görsek dünyanın sonunun geldiğini düşünürdük.
İşte Google' ın çalışma alanı ile ilgili bir kaç görsel;
Türkiye’de sanayiyi daha çok kobilerin oluşturduğunu düşünürsek şimdilik Türkiye’ de böyle bir atılımı düşünmek mantıklı değil. Ancak küçük ve maliyet gerektirmeyen motivasyon uygulamaları geliştirilebilir. Örneğin şirkette müzik dinleme serbestliği. Çoğu şirket günün her saati ya da belirli saatleri müzik yayımı yaparak motivasyon yaratmaya çalışıyor. Ancak bu uygulama motivasyon arttırmak bir kenara motivasyonun düşmesine dahi sebep olabiliyor. Önemli olan, kişi hangi ruh halindeyse o hale uygun müzik dinlemek, belki de sevdiği sanatçının şarkılarını dinlemek istiyor. Yani müzik seçimini kendisi yapmak istiyor.
Bu noktada kulaklık vasıtası ile tehlike gerektirmeyen işlerde ki, genelde ben ofis ortamında çalışan kişiler için bu uygulamayı öneriyorum. Kendi istediği şarkıları kulaklık vasıtası ile en azından günün belirli bir saatinde dinleyebilsin. Bu sıfır maliyet gerektiren bir motivasyon uygulamasıdır. Bazı şirketlerde yöneticiler, çalışanlarına izin vermekte, ancak asıl önemli olan bunun bir şirket kültürü olarak organizasyonun tümüne yayılması.
Sonuç olarak sıfır maliyet gerektiren motivasyon uygulamaları bulmak ve uygulamak şirketlerin imajı, ürün ve hizmet kalitesinin önemi açısından verimli çalışanlar yaratmak amacı ile oldukça önemli bir konu haline geldi. Zor beğenen ve daha çok iş değiştirme eğilimli bir jenerasyonun iş hayatına girmeye başlamayışla birlikte şirketler kendileri için önemli olan insan kaynaklarını elde tutmak için önümüzdeki dönemlerde motivasyon konusuna daha çok eğilim gösterecekleri düşüncesindeyim.