Kariyer Yönetiminde Değişen Öncelikler

27.07.2019 20:16

Bu makalenin, sayısız çalışanla yapılmış değerlendirmeler veya üzerinde çok bilimsel araştırmalar içermediğini belirtmek isterim. “Kariyer Yönetiminde Değişen Öncelikler” konusu benim gözlemlerim ve yaşadıklarım sonucunda ortaya atığım bir hipotez diyebilirim.

İş hayatına yeni gireceğim dönemlerde ben ve benim gibi mezun olan arkadaşlarımın aklındaki tek şey “Artık üniversite mezunuyuz.  Yüksek maaş alacağımız bir işte çalışmalıyız” şeklindeydi. O zamanlar ya üniversite mezunu olmak çok değerliydi ya da biz iş hayatı hakkında çok az şey biliyorduk. Belki de her ikisi birden. Tabi ki teknoloji ve sosyal medyanın sayesinde iş dünyasından profesyonellerle olan etkileşimin o yıllara göre şu an çok daha ileri seviyede olduğunu da itiraf etmek lazım.

Eğer İK Departmanında çalışıyor, mülakat deneyimliyor ve kariyer günleri v.b etkinliklerde yer alıyorsanız. Makalenin başında da belirttiğim gibi bazı hipotezler ortaya atmak için çok bilimsel araştırmalar yapmanıza gerek kalmıyor çünkü işiniz bir parçası olarak insanı, davranışlarını ve önceliklerini gözlemleyebiliyorsunuz.

Bende bu süreç içerisinde değişen önceliklere başta kendim olmak üzere etkileşim içerisinde olduğum insanlar sayesinde tanıklık ettim. 

1.Basamak ( Ücret ve Yan Haklar )

Çok iyi ücret ve yan haklar ile işe başlamamıştım. Ancak herkes benim gibi şanssız değildi o dönemlerde. Çevremde çok iyi şartlarla işe başlayan kişiler ise belirli bir dönem sonra iş aramaya başladılar ve gerekçeleri tatmin edilmedikleri iş tanımları ile birlikte huzursuz oluşlarıydı.  Bunu da “Kurumsal bir şirkette iş arıyorum” cümlesi ile açıklayacaklardı. Benim ise öyle bir derdim yoktu çünkü o dönemde çok iyi maaş almasam da iyi bir yönetici liderliğinde iş tanımımda olması gereken şeyleri öğrenmeye başlamıştım ve bu beni tatmin ediyordu. Sonraki yıllarda özellikle üniversite mezunu işgücü arzı o kadar arttı ki belki de öncelikler mecburen değişmek zorunda kaldı. Artık gerek mülakatlar gerekse etkileşim kurduğum insanların önceliği Ücret ve Yan Haklar değil Kurumsal Şirket olmuştu.

2.Basamak: ( Kurumsal Şirket)   

Çalıştığım şirkette mutluydum ancak iş tanımımın içine başka şeyler katmak istiyor, kariyerimi bir ileri seviyeye taşımak istiyordum. Bunun çalışmaya devam ettiğim şirkette mümkün olmayacağına kanaat getirerek ayrıldım. Hedeflerime ulaşmanın herkesin dilinde popülerleşen Kurumsal Şirket şemsiyesinin altında mümkün olacağına bende kanaat getirmiştim ve kariyerim artık Perakende sektörünün içine kaymıştı. Gerek isim olarak, gerek fiziksel mekanları, gerekse hayalini kurduğum uygulamaları görüyor ve deneyimleme şansını yakalıyordum. İşte bu tam olarak hayal ettiğim noktaydı. Bu noktadan sonra yine etkileşim de bulunduğum insanlar sayesinde yeni bir önceliğe tanıklık ediyordum.

3.Basamak (Yönetici)

Yeni mülakatlar ve iletişim kanalları aracılığıyla iletişim kurduğum insanlar;  Birçok çalışanın belki de hayalini kurup içine giremediği şirketlerden ayrılma sebebini;  Yöneticisi ile anlaşamama, adam kayırma, adaletsiz uygulamalar, geri bildirim alamama, performans kriterleri hakkında bilgi sahibi olamama, yöneticisinin koçluk desteği vermemesi gibi nedenlere dayandırıyordu. Bu nedenler bende de bir takım soru işaretlerine sebep olmuştu. Performans primimiz hangi kriterlere göre hesaplanıyor? Kariyer planımda bir üst seviyeye nasıl çıkacağım? Neden yöneticim bana koçluk yapmıyor? gibi sorular benimde kafamı kurcalamaya başladı. Bununla birlikte çalıştığım şirkette İK Departmanının başına gelen yeni yönetici ile olan diyaloğumuz, rahatsız edici talepler ve iletişim problemi rahatsızlığımı en üst seviyeye çıkardı. Oysa böyle olmamalıydı Kurumsal şirkette çalışıyordum!

Kendi durumumu ve o büyük şirketlerden ayrılan insanları düşündüm. Biz hedeflerimize hep kurumsal şirkette çalışarak ulaşacağız diye baktık. Oysa Kurumsal Şirket nedir? sorusu kimin aklına gelmişti. Piyasada ismi herkes tarafından bilinen, en iyi hizmet ve uygulamaları üreten, satış rakamları en üst seviyede olan, renkli ve son derece havadar ofisler ile Home ofis çalışma şartları olan şirketler miydi? Kurumsal şirket ve kurumsal uygulamalar, yöneticinizin vizyonu ve bakış açısı ile doğrudan ilişkiliydi. Artık Kariyer önceliklerine bir yenisi daha ekleniyordu. “Yönetici”

Kariyer yönetiminde değişen öncelikleri kendi gözlemlerim ve deneyimlerimle bu makalede anlatmaya çalıştım. Bu öncelikler arasında bir sıralama yapmak mümkün olmayabilir. Ancak belirttiğim;  Yönetici, Ücret ve Yan Haklar, Kurumsal Şirket başlıkları birçok çalışanın önceliği olan konular. Peki sizin kariyer yönetiminizde öncelikleriniz nedir?