İnsan Kaynaklarının Marka Pazarlamasındaki Rolü
İnsan Kaynakları ve Ön Muhasebe sorumlusu ilanlarının yayında olduğu şu dönemde, böyle bir makaleyi yazmak ne kadar doğru bilmiyorum ama buna rağmen meslekteki umut verici olan gelişmeler ve yeni trendler beni bu makaleyi yazmaya iten sebeplerden olduğunu söyleyebilirim.
Bir İnsan kaynakları Departmanından; personelin bordrosu ve özlük işleri kanuna uygun hatasız yapılsın, şirketin cezai durumlarla karşılaşmaması için yapılması gereken zorunlu yasal eğitimler verilsin ve organizasyonun ihtiyacı olan nitelikli insan gücünün en uygun maliyetle şirkete kazandırılması istenen klasik işlerdir. İşverenleri en mutlu eden Departmanlardan biri ise kuşkusuz şirkete yeni iş sahaları kazandıran pazarlama departmanlarıdır. Pazarlama Departmanları sadece ürün değil son dönemlerde marka pazarlama konusu ile de bir hayli ilgili durumdalar.
Sanırım marka pazarlamasına verilebilecek en güzel örnek Apple olur. Bugün piyasadaki cep telefonları neredeyse birbiri ile aynı özellikleri taşımasına rağmen insanlar daha fazla para ödeyerek Apple’ın cep telefonlarını almak istiyor. Tek amaç o marka ürüne sahip olabilmek. Tüketiciler Apple ürünlerinin kaliteli olduğunu söyleyerek bu durumu açıklayabilirler. Fakat asıl olan şirketin marka pazarlaması ile en kaliteli ve teknolojik ürünleri ürettiklerini ve sattıklarını dolaylı yollardan da olsa insanların bilinçaltlarına yerleştirmeleri. Marka Pazarlaması tüm Departmanların katılımı ile başarıya ulaşacak bir pazarlama şeklidir. Düşünsenize en teknolojik en kaliteli ürünleri üreten Apple şirketinden bir çalışan biz bu ürünleri üretmek için belirlenen haftalık çalışma süresinden daha fazla çalışıyoruz ve şirket mesai ücretlerimizi resmi kanal ile ödemiyor dese şirketin karizması ne hale gelir? ve en önemlisi tüketiciler bu olumsuzluk karşısında da ürünlere aynı ilgiyi gösterir mi?
İnsan kaynakları Departmanlarının Marka Pazarlamasındaki en önemli rolü İşe Alım fonksiyonu ile başlıyor. Mülakatlarda şirketin kurumsal yapısı, ürün yelpazesi, çalışma koşulları ve kariyer olanakları anlatılarak marka pazarlaması başlıyor. Yani şirket önce iş başvurusunda bulunan adaylara karşı marka pazarlamasını başlatıyor ancak marka pazarlamasından söz edebilmek için gerçekten kurumsal bir yapı, kaliteli bir ürün grubu, iyi çalışma koşulları ve kariyer olanaklarına ve bunları iyi şekilde sunacak bir İnsan Kaynakları çalışanına ihtiyaç olduğunu söylememiz gerek. Görüşmeye gelen adayın aynı zamanda bir son tüketici olduğu da unutulmamalı. İyi pazarlanmayan bir şirket işveren için kötü geçen mülakata eşittir. Örnek verecek olursak ünlü bir deterjan firması muhasebe sorumlusu pozisyonu için bir aday ile görüşüyor ve belki bu aday evinde bu şirketin ürettiği deterjanı kullanıyor. Eğer görüşme sırasında şirketin uygulamaları veya görüşmecinin bir hatası yüzünden görüşme olumsuz sonuçlanırsa belki aday bu şirkette çalışmak istemediği gibi bu şirketin müşterisi olmaktan da vazgeçecek.
İnsan Kaynakları Departmanlarının profesyonelleri marka pazarlaması kapsamında son dönemde çeşitli forum ve toplantılara katılım göstermeye başladılar. Amaç belli ‘Marka Pazarlaması’ Bazı şirketler büyük reklam bütçeleri yerine bu misyonu İnsan Kaynakları Departmanlarına yüklediler. Bu forum ve toplantılarda konu ve anlatılmak istenen şey ne olursa olsun öncelikle şirketin logosu, tarihçesi, çalışma koşulları ve ürün ya da hizmetleri konusunda kısa bilgilere yer veriliyor. Aslında forum ve toplantılara katılan aynı zamanda son tüketici olan insanlara şirketin reklamı yapılıyor ve ihtiyacınız olan bu ürün veya hizmette bizim şirketimizde çözüm sunabilir mesajı bilinçaltına yerleştiriliyor. Bir de marka pazarlamasında İnsan Kaynakları Departmanlarının da içinde olduğu sosyal sorumluluk projeleri mevcut.
Muhasebe ve İnsan Kaynakları Sorumlusu İlanlarını gördüğümüz şu günlerde İnsan Kaynakları Departmanının önemini kavrayamayan İşverenlere marka pazarlamasını, insan kaynaklarının marka pazarlamasındaki rolünü, marka pazarlamasının şirketin geleceği açısından önemini anlatmak hiçte kolay olacak gibi görünmüyor.Fakat takip ettiğim kadarı ile bu konuda bazı şirketler ve İnsan Kaynakları profesyonellerinin gayretleri gelecek için gerçekten umut verici.