İK DENETİMİ

07.03.2024 17:27

İK DENETİMİ

“Denetim” terimini duyunca; Hem çalıştığım ekiplerde hem de kurumlarda korku, stres, panik, kaygı gibi faktörler hep ön plana çıkardı. Bu durum insan olarak ya da ülke olarak bizim hep hazırlıksız ve son dakikacı olmamızdan mı kaynaklanıyor orası bir tartışma konusu.

Sadece iş dünyasında değil, hayatın birçok alanında denetim mekanizması ile ilgili sorunlar aynı. Örneğin Askeriyede de 1 hafta kala denetim olacağı ilan edilir o bir hafta askerlere zulüm olarak geçerdi.

Halbuki Denetimin; şirketleri kurumsallaştırma, büyütme, ihracat pazarları oluşturma, problemleri görme ve çözüm üretme noktasındaki etkisi görmezden gelinemez bir gerçek.

Daha önce çalıştığım şirket, uzun yıllar sektörde faaliyet göstermesine rağmen kurumsal hafızası zayıf ve gelişim alanı oldukça fazlaydı. Müşteri portföyündeki ihracat oranı ise sürekli yükseliyor ve potansiyel müşteri adayları şirketi ziyaret ediyordu. ABD’nin en büyük perakende zinciri olan bir şirketle anlaşma yapılmış ve şirket iş vermeden önce bizi bağımsız bir denetim firması aracılığı ile denetlemek istiyordu. İnsan Kaynaklarını da içeren 3 başlık altında yapılan denetim başarısızlıkla sonuçlandı ve takip denetimi için 2 ay sonra gerçekleşecek yeni bir tarih belirlendi. İK Departmanındaki uygunsuzlukları giderme, sistem kurma ve prosedürleri oluşturma görevini ben üstlenmiştim. Takip denetimini ise başarılı bir şekilde tamamladık. Kurduğumuz sistemi sürdürülebilir kıldığımız içinde sonraki denetimlerimizde zorlanmadan, stres kaygı, panik gibi faktörlerin minimum seviyede olduğu denetim performansları gösterdik.

Sonraki dönemlerde de özellikle Genel Müdürlükte üretilen İK Prosedür ve stratejilerinin sahadaki etkinliğini ölçmek, hukuki ve finansal riskleri en aza indirgeyebilmek için İK Denetimi sürecini kurgulayarak canlıya aldık.  Hem kurguladığımız stratejilerin sahada uygulanabilirliği konusunda fikir edindik. Hem ekip arkadaşlarımızla bu denetimin çıktıları üzerine görüş alışverişi yaparak farkındalık oluşturduk. Ayrıca karşılaşabileceğimiz bir dış denetim provasını yaparak kendimizi bu sürece hazır hale getirme şansı yakaladık.   

Eğer şirketin ciddi hedefleri varsa ve problem çözme konusunda farklı bir yok izlemek istiyorsa iç denetim sürecini aktif olarak kurgulamalı ve sonuçlarını izlemeli. Bu uygulama aynı zamanda şirketi dış denetimlere hazır hale getireceği gibi, denetim çıktıları da yetenek yönetimi kapsamında performans yönetim sistemi içerisinde KPI ( Anahtar Performans Göstergesi) olarak konulabilir.

 

Başlık: İK DENETİMİ

Yorum bulunamadı.

Yeni yorum