HEDEF BELİRLEME VE KARİYER PLANLAMA
Birçoğumuz eğitim hayatımız boyunca birçok hayal kurar sevdiğimiz veya eğitimini aldığımız mesleğin en iyileri olmayı isteriz ve genellikle de istemekle kalırız. Bunun sebebi, eğitim hayatı bittikten sonra ekonomik şartların omuzlarımıza bir yük olarak binmesi, bizim ideallerimizden vazgeçmemize sebep olan en büyük ve en önemli etkendir. Dolayısı ile mezun olduktan sonra kafamızdaki tek düşünce, idealimizdeki iş olmasa da bir an önce bir iş bularak ekonomik özgürlüğümüzü kazanmaktır. Kimileri şanslıdır seveceği kariyerini onun üzerine inşa edeceği bir meslek kazanmıştır, kimileri şanssızdır bir ömür devlet memuru gibi oflaya puflaya, ayakları geri geri giderek işe gider. Eğer siz ikinci kısımda kalan yani sevmediğiniz işi yapan kişilerseniz size tek tavsiyem ilgi duyduğunuz, hayalini kurduğunuz iş için arayışlara başlamanız olacaktır.
Hedeflerinizi Belirleyin, Kariyeriniz Zirveye Çıksın
Mezun oldunuz ve ideallerinizdeki işe ilk adımınızı attınız ya da ekonomik koşullar sebebiyle ideallerinizden vazgeçmek zorunda kalıp, karşınıza çıkan ilk fırsatı değerlendirerek bir işe başladınız ve birazda şansınızın yardımı ile yapmaktan keyif aldığınız, gurur duyduğunuz bir işe sahip oldunuz ve bir karar aldınız. Tüm kariyerinizi bu meslek üzerine inşa edip bu mesleğin zirvesine çıkmak istiyorsunuz. Peki ama nerden, nasıl başlayacaksınız?
1-) Eğer eğitimini aldığınız alanla ilgili kariyerinize başlıyorsanız çok şanslısınız almış olduğunuz teorik eğitimi iş hayatınızın ilk basamağında uygulayarak özümseme fırsatını yakalamış bulunuyorsunuz. Ancak eğitimini aldığınız alanın dışında farklı bir alanda kariyerinizi inşa etmeye karar verdiyseniz yapacağınız ilk iş bu alanla ilgili düzenlenen eğitim programlarına katılarak teorik bilgiyi edinmeniz olacaktır. Zira sizi iş hayatında kimse karşına oturtup sabahtan akşama kadar işin mantığını anlatmaya kalkmayacaktır o an için yapılması gereken işler var ve siz onu yapmakla mükellefsiniz. Gösterildiği gibi ve çoğu zamanda mantığını anlamadan, bu işin mantığını çözmek için mümkünse MEB onaylı bir eğitim programına başvurun.
2-) İşiniz ile ilgili veya profesyonel iş hayatında size artı değer katacak seminer programlarına mutlaka katılmaya çalışın, örnek vermek gerekirse Zaman Yönetimi, Takım Çalışması, Problem Çözme gibi.
3-) Şirketinizden, işinizden, ücretinizden ne kadar memnun olursanız olun kariyer sitelerinden mesleğinizle ilgili ilanları mutlaka takip edin. Sizin pozisyonunuzdan veya hedeflediğiniz ideallerinizdeki pozisyondan hangi yetkinlikler bekleniyor inceleyin, bu kariyer planlamanızı yapmanızda size yardımcı olacaktır.
4-) Globalleşen dünya ile birlikte ülkeler arasındaki sınırlar kalkmış olup ticaret hacminin genişlemesi ile birlikte yabancı dil daha fazla önem kazanmıştır. Dünyanın iletişimde kullanmış olduğu ortak dil olan İngilizce’ yi hangi mesleğe sahip olursak olalım hepimizin iyi seviyede biliyor olması gerekli. Eğer yabancı dil sorununuz varsa bu sorunu çözmeden ideallerinizdeki pozisyona giden yolda üst basamaklara tırmanmanın çok zor olduğunu söylemek isterim. Bunun için en kısa sürede bir dil kursuna mümkünse yaz tatillerinde kısa süreli yurt dışı tatilleri ayarlamanızı öneririm.
5-) En önemli nokta ilk iş döneminizde ücret pazarlığı yapmamanızdır. iş hayatınızdaki ilk 3 yıl çok önemli gelişeceğiniz, pişeceğiniz, kariyerinize artı değerler katacağınız ve çıraklık dönemini atlatmak için beklemeniz gereken 3 sene. Zira iş hayatındaki ilk yöneticim bir şirkette en fazla 3 yıl ya da 5 yıl çalışırım. Ben bunu kendime ilke edindim dediğinde ne demek istediğini anlayamamıştım. Ama insan profesyonelleşmeye başlayınca bazı şeyleri daha iyi anlıyor. Siz sıfırdan işe başladığınız, özveriyle sevdiğiniz iş üzerine kariyerinizi inşa etmeye başladınız ve gelişiyorsunuz, ancak iş hayatındaki çevreniz buna duyarsız kalıyor ve gelişmeniz adına çeşitli aksiyonlar alınmıyorsa motivasyonunuz bozuluyor. Hayal kırıklığı yaşıyorsunuz. İşte tamda bu noktada ayrılık vaktinin gelmiş olduğunu anlamanız gerekli çünkü gelişiminiz durdu, hedefleriniz tutmadı, artık başka bir noktada mesleğinizin daha üst pozisyonlarında arayışa geçmeniz gerekli. İş hayatındaki ilk yılınız şirket kültürüne, ortama alışmakla, ikinci yılınız kendinizi kabullendirmek ve sistem kurmakla, son ve üçüncü yılınız farklı beklentilere girmekle geçiyor ve bu üçüncü yılda beklentileriniz gerçekleşmiyorsa daha fazla beklemeye gerek kalmadan kariyerinize başka noktadan devam etmeniz gerekiyor. Bu konuda çekimser kalmanıza gerek yok ideallerinizdeki pozisyona ulaşmak için 3 yıl gayet iyi bir tecrübe olmakla birlikte 3 yıl boyunca kendinize yaptığınız yatırımlarında karşılığını da alma vakti gelmiş bulunuyor.