GERİ BİLDİRİM EKMEĞİMİZDİR

30.10.2015 14:49

Öncelikle bu makalenin ortaya çıkış hikayesini anlatmak istiyorum. Birçok İK konulu blog aktif olarak faaliyette olmasına rağmen birkaçı dışında hepsini düzenli takip edemiyorum. Takip ettiğim blogların bazılarında yorum yapma panelinin olmayışı ya da yapılan yorumlara geri bildirimde bulunulmaması takip ettiğim blogları yeniden gözden geçirmeme sebep olacak gibi.

İşte tam da bu noktada, “Takip ettiğim bazı İK bloglarında yorum yapma panelinin olmayışı ya da yapılan yoruma cevap verilmemesi eksik ve üzücü” şeklinde sosyal medya hesabımda yaptığım paylaşım sonucunda, Ali Cevat Ünsal’ın  “Geri bildirim bizim ekmeğimizdir” şeklindeki cevabı sonucunda bu makaleyi yazmaya karar verdim.  Kendisine bu fikir için teşekkür ediyorum.

İlk Tecrübem:

Okuduğum bir kişisel gelişim kitabının ardından kitabın yazarı, kitabı içinde geri bildirimin önemine ve hayallerimizin peşinden koşmamız gerektiğinden bahsederek kitabın sonunda okurların soru, görüş ve önerileri için kişisel mail adresini paylaşmış. Yani geri bildirimde bulunmamızı istiyor. Kendisi eğitim sektöründe çalışan bir kişisel gelişim uzmanı olan yazara, kitap ile ilgili görüşlerimi içeren ve beraberinde bir ricada bulunduğum mail gönderdim. Sosyal medya hesaplarını oldukça etkin kullanan yazara, mailime cevap gelmemesi sonucunda yoğun olabileceği gerekçesi ile aynı maili 2 hafta sonra tekrar gönderdim. Sonuç olarak cevap alamadım. Bu konuda aldığım ilk ders; kişisel gelişim uzmanı parolasıyla yola çıkan herkesin kişisel gelişim uzmanı olabilecek yetkinliğe ulaşamadığını gözlemlemek oldu.

Geri Bildirimin Önemi:

Geri bildirim aslında sadece iş hayatında ya da belirli bir meslek gurubu için geçerli bir terim değil. Biz bu terimi çocukluğumuzdan beri hayatımızın içerisinde yaşıyoruz. Çocukluğumuzda ailemiz bir iş verdiğinde işe başladıktan sonra aile bireylerimize yaptığımız işi göstererek, doğru yapıp yapmadığımız konusunda geri bildirim almadık mı? Ya da ilkokula başladığımızda defterlerimize ilk cümlemizi yazarken öğretmenlerimize gösterip, doğru yazıp yazmadığımız konusunda geri bildirim almadık mı?

Geçtiğimiz günlerde bloğumda yayınladığım “ Bu Blogları Okumadan Yazmaya Başlarsanız Para Kazanamazsınız ” başlıklı makalemde incelediğim blogların yazarları, mail adresimden geri bildirimde bulundu. Musa Bey, bazı linklerin çalışmadığı konusunda beni uyararak birkaç tavsiyede bulundu. Bünyamin Bey, makale için teşekkürlerini sunan bir mail gönderdi. Her ikisine de bu değerli geri bildirimleri için teşekkür ediyorum. Bu geri bildirimler sayesinde makalede bulunan aksaklıkları gidererek düzeltme fırsatıyla birlikte motivasyonum da artmış oldu. Dolayısı ile  geri bildirim;

1-      Kalite

2-      Motivasyon

3-      Bilgi Paylaşımı

4-      Etkileşim

5-      Zaman Yönetimi

Gibi amaçlara hizmet ediyor.

Sonuç olarak hangi işi yaparsak, hangi projeyi yürütürsek yürütelim sadece iş hayatının içerisinde değil sosyal hayatımız içerisinde de geri bildirim önemli yer tutuyor. Sadece belirli bir meslek gurubu için değil her birey için geri bildirim ekmek mahiyetinde.