Dünyaca Ünlü İşletmelerde İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları
Türkiye’de birçok şirketin İnsan Kaynakları Departmanları bürokratik prosedürlerle boğuşurken, şirketlerindeki İnsan Kaynakları Departmanlarının ne iş yaptığını bilmeyen yöneticiler mevcutken, kariyer sitelerinde “İnsan Kaynakları ve Genel Müdür Asistanı” ya da “İnsan Kaynakları ve Muhasebe Uzmanı” gibi ilanlar yayınlanıyorken hiç düşündünüz mü dünyaca ünlü şirketler insan kaynaklarını nasıl yönetiyor?
İşte bu sorunun cevabını Ayşe Kocabacak ve Habibe Tosun “Dünyaca Ünlü İşletmelerde İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları” isimli kitap ile vermeye çalışmışlar.
Yazarlar kitap ile ilgili içeriğin medyadan ve şirketlerin web sitelerinin taranmasından oluştuğunu, dünyaca ünlü ve başarılı işletmelerin İnsan Kaynakları Yönetimi’nde izlediği yollar ve uygulamaların Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelere ve İnsan Kaynakları profesyonellerine de ışık tutacağını düşünerek bu kitabı sunuyorlar.
Kitabın içeriğinde; Shell, Wall Mart, Toshiba, Sony, P&G, Nestle, Panasonic, Tesco, Apple, Siemens, Toyota, Volkswagen, General Motors, Samsung, Daimler,General Electric, Hitachi, Honda gibi dünyaca ünlü işletmelerin İnsan Kaynakları uygulamaları yer alıyor.
P&G’de Avusturalya ve Yeni Zelanda birimlerinde İK Lideri olarak çalışan Amanda Irwin ile P&G’de çalışma koşulları ve İK yönetimi ile ilgili bir röportaj mevcut.
Toshiba America’nın bir alt kuruşu Toshiba America Nükleer Enerji (TANE)’nin İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalışan Elaine Cyphers, hem kendisine hem de şirkette çalışan diğer bayan çalışanlara karşı şirketin sistematik olarak cinsiyet ayrımcılığı yaptığını iddia ederek New York çalışma mahkemesine dava açmış.
İşe alımda güç tabanlı yaklaşımı ele almaya başlayan Nestle, dünyanın en büyük gıda ve içecek şirketi olmasına rağmen işe alımda bazı zorluklara karşılaşmış sıra dışı yeteneklerin büyüklüklerine rağmen her zaman gıda ve içecek endüstrisi içine yer almayı düşünmediklerine inanıyorlar. İşe alımlarda insanların güçlü yönlerini ön planda tuttuklarını çünkü güçlü yönlere sahip olan insanların bu yönde bir işi yaptıklarında kendilerini daha enerjik hissettiklerini ve bundan zevk aldıklarına inanıyorlar. Nestle işe alımda güç tabanlı yaklaşımı kullanarak iş arayan bireyleri Nestle’de bulunan rollerle daha iyi eşleştireceklerine inanıyorlar.
Matsushita Electric, Kurucu Konsouke Matsushita’nın sekiz temel ilkesi ile Matsushita Electric’in başarı serüveni anlatılmış. Benim en çok hoşuma giden ilke: “Ürünleri üretmeden önce insanları hazırlayın”. Matsushita: Önce çalışanlarımızı hazırlarız sonra beyaz eşyalar ve diğer elektrikli ürünleri üretiriz diyor.
General Electric Kariyer Planlama ve organizasyonel gelişmeye çok önem veriyor. Öyle ki her pozisyonun bir yedeği mevcut durumda. Bir terfi ya da işten ayrılma durumunda boşalan pozisyon aynı gün doldurulabiliyor. Özellikle Amerika’da kelle avcıları Genral Electric yöneticilerini transfer etmek için birbirleri ile yarışıyormuş.
Dünyaca ünlü işletmeler etkin insan kaynakları yönetimini kurarken ya daha önce bu şirketlerde işler kötü gidiyormuş, ya da önlerine çok büyük hedefler koymuşlar. Bu da ülkemizde İnsan Kaynakları’na bakış açısını tam olarak özetliyor. Bizim şirketlerimizde işler kötü giderse faturanın en son kesileceği departmanlardan biri İnsan Kaynakları departmanıdır ya da şirket stratejik bir hedefe koşarken satın alma, birleşme, büyüme v.b sürece en az katkı sağlanacağı düşünülen departman hatta bu süreçlerden en son haberi olan departman yine İnsan Kaynakları Departmanıdır.
Bu kitabı okuduktan sonra global şirketlerdeki İK uygulamaları İle Türkiye’deki uygulamaları daha iyi mukayese edeceğinizi inanarak, kitabı okumanızı öneriyorum.