Blog Yazmanın Kariyerinize Sağlayacağı Faydalar Nelerdir?

15.01.2017 17:47

 

Bundan yıllar önce blog yazmak sadece kişisel bir hobi amacı taşırken, günümüzde blog yazmak hem bir kişisel hobi, hem yatırım, hem de ciddi bir gelir kaynağı haline dönüştü. Özellikle E-Ticaretin her geçen gün artıyor olması, teknolojinin hızlı bir şekilde gelişiyor olması blog yazarlarının da düşünce ve özelliklerinde bir takım değişikliklere gitmesine sebep oldu. Blog yazarlarının en temel amacı, yazdıkları makaleyi Google’a sevdirmek oldu. Bunu da özgün yazılar, sosyal medya hesapları, anahtar kelimeler, kaynakça kullanımı, ilgi çekici başlıklar ve yazı stilleri ile bazıları başardı. Bazıları diyorum çünkü internette yıllar önce yazılmış, unutulmuş, adeta çöplüğe dönmüş birçok güncel olmayan blog varlığını hala koruyor. Blog yazarlarının yazılarını en çok Google’a sevdirmeye çalışmasının amacı da şu; Kişisel markalarını oluşturacak olan ziyaretçilerinin en çok Google arama motoru sayesinde bloglarını ziyaret edeceklerinin farkında olmaları. Evet girişi fazla uzattın dediğinizi neredeyse duyar gibiyim  O zaman hemen blog yazmanın kariyerinize sağlayacağı faydaları başlıklar halinde inceleyelim.

Araştırmaya ve Öğretmeye Sevk Eder

Sinema, kozmetik veya finans hangi alanda yazıyor olursanız olun bloğunuzda bir makale yazmak için sürekli araştırmak ve öğrenmek zorundasınız. Bu sizin bilgi birikiminizi ve genel kültürünüzü arttıracağı gibi kişisel imajınızı güçlendirir. İşlediğiniz konu sizi asla sıkmamalı yoksa bir müddet sonra yazmayı bırakır bloğunuzu internetteki çöp bloglar arasında kaderine terk edersiniz.

 İletişim Gücünüzü Güçlendirir

Bugün hangi işle uğraşırsak uğraşalım neredeyse hepimizin şirketlerimizde kullandığı bir mail adresimiz var ve işimiz dolayısı ile insanlarla yazılı veya sözlü bir iletişim içine giriyoruz. Blog yazmak bize doğru ve etkileyici bir yazı dili kazandırmada, imla kurallarını doğru kullanmada yardımcı olacağı gibi konuşma dilinde de oldukça etkili olacaktır. Böylece maillerinizde yanlış anlaşılma derdinden kurtulmuş olacaksınız. Daha önce bir çalışma arkadaşımın iletişim ile ilgili söylemiş olduğu sözü paylaşmak istiyorum; İletişim: Savaş ve Barış demektir.

Kişisel Markanızı Oluşturursunuz

Yazdığınız makaleler sayesinde ziyaretçileriniz artık sizin bazı konularda yetkin olduğunuza kanaat getirdiklerinde yazdığınız yazılara yorum yapıp, paylaşıp hatta kişisel mail adresinizden sizlerle iletişime geçmeye çalışabilirler. Örnek vermek gerekirse ben bloğumda insan kaynakları, blog yazarlığı ve internet kazançları konularını işliyorum.  İnternet kazançları ile ilgili yazdığım yazılar hakkında birçok kişi kişisel mail adresim vasıtası ile benle iletişime geçip bu yatırımlar hakkında bilgi almaya çalıştı.

Çevreniz Genişler

Sadece ziyaretçi anlamında değil sizinle aynı konularda blog yazan kişilerle tanışma, bilgi alışverişinden bulunma fırsatı yakalarsınız. Örnek vermek gerekirse insan kaynakları alanında blog yazan birçok kişi ile internette de olsa tanışma ve bilgi alışverişinde bulunma şansı yakaladım. Katıldığım konferans veya zirvelerde hiçte yabancı olmadığım konuşmacıları dinledim 

Proje Üretir ve Bir Takım Projelerin İçinde Yer Alırsınız.

Sanırım blog yazmanın bana en önemli katkısı kitap yazmak fikrini aşılamak oldu. Blog yazmaya başlamasaydım asla bir kitap yazmaya karar vermezdim. Bunun dışında bir dergide gündem ile ilgili birkaç makale yazdım. Ancak kitap projesi ortaya çıktıktan sonra dergiye vakit ayıramaz oldum. Bir danışmanlık firmasının Türkiye’de en çok okunan İK Blog Yazıları derlemesi projesi içerisinde yer aldım. Bir blog yazarının incelediği konu hakkında ricası üzerine bir makale yazdım.

Etkinliklere Katılma Şansına Sahip Olursunuz

Birçok etkinlikten haberdar olma ve katılma fırsatı yakalarsınız. Örnek vermek gerekirse 2 yıldır Peryön’ün düzenlemiş olduğu İnsan Yönetimi Kongresine davet edilmeme rağmen katılma fırsatım olmadı. Yine Peryön’ün düzenlemiş olduğu 2015 yılındaki İK Blog ödüllerine aday oldum ancak daha çok yeni olan bloğum o dönemde bir başarı elde edemediği gibi benimde bir iddiam yoktu. İK Bloglarının çabaları ile İK Blogları beyin fırtınası etkinliğine katılma daveti aldım ancak yine işlerim sebebiyle maalesef katılamadım. Aldığım en ilginç etkinlik davetini size şu şekilde anlatabilirim. Erzurum’da -30 derecelerde gece nöbette uyumamak için bir elimde silah bir elimde telefonla oynarken mail adresime gelen bir e-posta dikkatimi çekti bir yayınevi piyasaya yeni çıkacak İnsan Kaynakları konulu bir kitabın lansmanına beni de davet ediyordu. Hala o geceyi unutamam. Tahmin ettiğiniz üzere ben yine katılamadım.

 

İş Teklifi Alabilirsiniz

Gerçekten yeteneğiniz var ve kuralarına uygun özgün yazılar yazıyorsanız. Bloğunuz veya yazma kabiliyetiniz sayesinde kişi veya kurumlardan iş teklifi alabilirsiniz.

Sonuç olarak yazma kabiliyetiniz varsa, bu işe ilgi duyuyorsanız ve iş dünyasının içinde yer alıp hala bir bloğunuz yoksa ilk işiniz kendinize bir blog açmak olmalı.

Not: Bu makale yazılırken  www.cengizcatalkaya.com adlı blogdan ilham alınmıştır.