Başarmanın Yarısı Çalışmaksa Diğer Yarısı Düşünmektir
Hangi şirkette, hangi pozisyonda çalışırsanız çalışın vazgeçilmez olmak, terfi almak ve hatta iş dünyasında rekabettin arttığı günümüzde mevkiinizi korumak bile önemli bir hale geldi. Şirketinizdeki mevkiiniz için bir öncelik sırası belirlemiş olsaydınız eminim ki önce mevkiinizi korumak, ardından işinizin vazgeçilmezi olmak ve daha sonra terfi almak diye bir liste çıkarırdınız. Ben bunu Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine benzetiyorum. Yaptığı işi seven ve işini kaybetmek istemeyen herkes öncelikle kendisini ispatlayarak mevkiisini korumak daha sonra işinin vazgeçilmezi olmak ve terfi almak ister, bu her insanın kariyer hayatı boyunca kendisine koyacağı en önemli hedef olmalı ve olmuştur da
Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi içinse başarılı olmak kaçınılmazdır. Bazı insanlar kendi başarılarını ön plana çıkarmaktansa başkalarının hatalarını ön plana çıkararak bunun başarısızlık olarak algılanmasını sağlayıp çıkar peşinde koşmuş ve maalesef istediklerini almışlardır. Bu kişiler gerçekten işini seven ve başarının çalışmaktan geçtiğine inanan iyi niyetli kişilerin önüne her zaman engel olarak çıkmıştır buradan anlaşılacağı üzere başarılı olmak daha doğrusu çevrenizin sizi başarılı olarak algılaması için çalışmak tek başına asla yeterli olmayacak olup aynı oranda düşünmek size başarının anahtarını elde etmede yol gösterecektir.
Formül: Başarının Anahtarı= ( Çalışmak+Düşünmek)
Eğer işinizi seviyor ve yapmaktan keyif alıyorsanız çalışmak, hatta çok çalışmak size zor gelmeyecektir. Düşünmek konusuna gelirsek benim çok sevdiğim bir analiz yöntemi olan swot analizi yaparak başlamak yeterli olacaktır. İşiniz ile ilgili güçlü yönleriniz, zayıf yönleriniz, tehlikeler fırsatlar yazarak bir liste yapın, özellikle zayıf yönlerinizi ve tehlikeler hakkında ayrıntılı ve dikkatli düşünerek aksiyon almanız gerekmektedir. Konuya bir örnek vermek gerekirse Bir satış departmanında çalışan satış sorumlusu A’nın terfi olasılıklarını değerlendirmek üzere swot analizlerini yapalım
Satış Sorumlusu A
Güçlü yönler ( Yabancı Dil Bilgisi, 5 yıllık kıdemi)
Fırsatlar ( Yabancı Dil Bilgisi, Kıdem )
Tehditler ( Dışarıdan bir yönetici alınması veya başka bir arkadaşının terfisi )
Zayıf Yönler ( Zayıf satış performansı, iletişim problemi )
Satış Sorumlusu A şirkette 5 yıldır çalışıyor ve yabancı dil bilgisi var bunlar güçlü yönleri ve aynı zamanda terfi alması için önemli bir fırsat zayıf yönlerine baktığımızda ise satış performansı düşük ancak bu kabul edilebilir bir seviyede bunu şirkette 5 yıldır çalışıyor olmasından anlıyoruz mevkiisini korumuş ve işinin vazgeçilmezi olmayı başarmışa benziyor. Ancak yeterli olmadığını kendi de biliyor tıpkı iletişim konusunda problemleri olduğunu bildiği gibi Satış Sorumlusu A dikkatli ve ayrıntılı bir analiz ile zayıf yönlerini analiz edip bir takım aksiyonlar almak zorunda ve böylece zayıf yönlerini güçlendirerek bunu terfi almak için fırsata dönüştürebilir. Aksi takdirde istediği terfi için başka bir arkadaşı veya dışardan bir yöneticinin atanması tehdidi ile karşı karşıya kalacaktır.
Başkalarının hatalarını başarısızlık olarak lanse ederek kendi adınıza prim yapmak yerine çok çalışarak ve düşünerek oyunu kuralına göre oynayıp başarılarla dolu bir kariyer diliyorum.